Kartaške igre su oduvijek bile popularni oblik zabave na ovim prostorima, kako unutar obitelji – tako i unutar različitih društvenim skupina i uzrasta. U tom smislu, uobičajene društvene kartaške igre su tzv. sedmica, remi, belot (skraćeno ‘bela’) i briškula, a nije neobično vidjeti društvo koje igra poker (obično za novac).

Upravo je poker (uz blackjack; na ovim prostorima poznatiji pod nazivom ‘ajnc’) globalno najraširenija kartaška igra pa je tako poznata i hrvatskim igračima. Postoje različite vrste poker igre, a Texas hold ’em je prilično popularan i nije iznenađenje što gotovo svaki hrvatski online casino upravo njega ima u ponudi.

Kako se igra Texas hold ’em

Kombinacije se različito vrednuju pa tako pobjedu može donijeti skala u boji do asa, skala u boji, poker (četiri iste karte), tzv. Full House (tri iste karte i jedan par), pet karata u istoj boji, pet karata različitih boja u nizu (skala), tri iste karte, dva ili jedan par.

U online inačici obično se dva puta ulažu iznosi (na prve dvije karte i nakon što se prikažu ostale tri na stolu), dok u standardnom Texas hold ’em pokeru igrač može imati više uloga, a ukupan ulog (tzv. pot žetona) odnosi igrač s najboljom rukom.  

Igra zahtjeva donošenje strateški promišljenih odluka o ulozima, odustajanju i praćenju pa može biti zabavna i korisna kao obiteljska igra. Igrač ne mora nužno imati najbolje karte – tako dobitak može biti podijeljen između igrača s jednako vrijednim kombinacijama karata, a često je uvjetovan povisivanjem uloga i odustajanjem ostalih igrača.

Kako pobijediti?

Put do pobjede vodi isključivo preko promišljenog odustajanja te pravovremenog postavljanja, podizanja i praćenje uloga – isto je važno i u online inačici u kojoj se igra protiv ‘kuće’ (mada je tada teško ostvariti dobitke na duge staze) te posebice ukoliko sudjeluju drugi igrači – zato odabir online sobe postaje ključan.

U prvom redu otvara se mogućnost procjene ostalih igrača i tada se može igrati protiv igrača koji nemaju vašu razinu vještina. Najbolje od svega je što ne morate biti profesionalac kako biste osvojili pozamašne iznose – poznavatelji pokera znaju za slučaj iz 2003. u kojem amater osvaja 2,5 milijuna dolara.  

Moneymakerova pobjeda

Izvjesni Christopher Bryan Moneymaker je bio financijski kontrolor i povremeni zaposlenik u lokalnom restoranu te nije bio nikakav profesionalni igrač pokera, a na WSOP se kvalificirao zahvaljujući online Texas hold’em turnirima. Naravno, nitko ga nije doživljavao sve dok se nije kvalificirao za završnicu ovog svojevrsnog svjetskog prvenstva u pokeru.

Tako su (od ukupno 839 igrača) u finalu ostali Moneymaker i Ihsana Farha – naš amater je igru preokrenuo u svoju korist i to apsolutnim blefom; imao je jednog kralja nasuprot Farhinog para devetki, a unatoč boljim kartama, Farha je odustao i doslovno propustio priliku za osvajanje 2,5 milijuna dolara.